In de Martinikerk in Groningen is vrijdag 11 februari de ‘Hanze Expositie Serie nr. III’ officieel geopend door de cultuurwethouder van Groningen. De tentoonstelling is gebaseerd op de Nedersaksische bruidstekst uit de Martinikerk en de verbinding tussen de ‘Nedersaksische provincies’ en de Hanzesteden. Maar liefst drie van de vijf exposanten zijn (oud) Quintus glaskunstenaars!

“Zoals een bruidegom zich verheugt over zijn bruid, zal uw God zich over u verheugen.” Deze bruidstekst uit Jesaja 62:5 is te vinden in de Martinikerk in Groningen, maar dan geschreven in het Nedersaksisch (zie foto). Het schrift treft men aan in verschillende steden langs de Hanzeroute. De Nedersaksische taal vormde de basis voor het huidige Duits en Nederlands. Voordat in de 16e en 17e eeuw de handelsroute ontstond, waren er ridders en machthebbers die tegen elkaar streden en elkaars land veroverden. De bevolking zocht veiligheid binnen de stadsmuren. De handelsroute bracht een nieuwe vorm van macht uitoefenen door te maken handelsafspraken. De handelaren langs de route in verschillende landen spraken variaties van het Nedersaksisch en verstonden elkaar. Tegenwoordig is het een officieel erkende taal. Variaties worden gesproken in Noord Duitse provincies, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Kortom, de taal zorgde voor verbinding.

Chris de Goede

De Hanze Expositie is gestart in Londen en deed vervolgens Rotterdam, Hattem en nu Groningen aan. Het idee reist verder langs de Oostzeekust. Er zijn geen vaste deelnemers, maar ter plekke worden kunstenaars gezocht, die een binding hebben met de Hanze en daarnaast het thema ‘verbinding’ in hun werk laten zien. Een van de glaskunstenaars in deze editie is Quintusdocent Chris de Goede. Hij exposeert met een uniek glas-in-loodraam dat hij maakte ter ere van de ingebruikname van een schonere trein voor de Vechtdallijn. “Het glas-in-lood raam is geschonken door een openbaar vervoersbedrijf aan de Provincie Overijssel als dank voor het leveren van een schonere trein. Openbaar vervoer zorgt natuurlijk letterlijk en figuurlijk voor verbinding dus daarom past het zo mooi binnen deze Hanze Expositie”, aldus De Goede. Door de toename van het aantal reizigers op de Vechtdallijnen investeerde de provincie Overijssel in 2019 in het extra treinstel. “Dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling waar de reiziger echt bij gebaat is. Dat bleek ook uit dit prachtige kunstwerk wat ik als dank uit handen van reizigersvereniging ALMA ontving. Hierop staan verschillende elementen die deze spoorlijn door het Vechtdal kenmerken. Net als in de Hanze tijd zijn we steeds op zoek naar verbindingen zoals de Vechtdallijn, vandaar ook onze ondersteuning van de lobby voor de Nedersaksenlijn”, aldus gedeputeerde van Overijssel Bert Boerman. Tijdens zijn speech haalde ook Chris de Goede het belang van de Nedersaksenlijn nog eens aan. “Om echt verbinding te hebben in de tegenwoordige tijd hebben we goede infrastructuur nodig. De Nedersaksenlijn is nodig voor verdere ontwikkeling van de regio. Deze rechtstreekse verbinding van Enschede naar Groningen wordt voor het Noordoosten van Nederland als het ware een nieuwe ‘ijzeren ruggengraat’. Ook als  aansluiting op de toekomstige snelle treinverbinding van Amsterdam via Groningen naar Bremen, Hamburg en Scandinavië en toekomstige mogelijkheden voor goederenvervoer. Het gaat dus om meer dan een spoorverbinding!”

Gaatske de Graaf

Ook exposant Gaatske de Graaf is wekelijks in de Quintus glaswerkplaats te vinden: “Toen ik 62 jaar was, besloot ik te stoppen met het lesgeven in schilderen. Ik wilde keramiek ontdekken. Het is heerlijk om met je handen klei te bewerken en gaandeweg tot eigen vormen te komen. Geboeid door de schittering van glas, paste ik dit materiaal ook toe in mijn keramiek. Maar glas op zich is zo interessant, dat ik nu sinds enkele jaren mijn kennis uitbreid in de glaswerkplaats van Quintus. Vooral de transparantie en het eigenzinnige karakter van glas spreken me erg aan. Meedoen met mijn werk aan deze expositie is natuurlijk helemaal geweldig.”

Simone Guezen

Een derde exposant is kunstenaar Simone Guezen, tot voor kort nog werkzaam in de Quintus glaswerkplaats: “Voor deze expositie heb ik twee glaswerken gemaakt binnen het actuele thema verbinding. Eén werk verbeeldt de fysieke verbinding van mensen, zoals deze van oudsher via de waterwegen zijn oorsprong vindt. Het tweede werk reflecteert op de Nedersaksische bruidstekst die in de Martinikerk te vinden is, maar dan verbonden met de Regenboogvlag zoals deze nu in algemeenheid wordt gebruikt.”

De Hanze Expositie Serie nr. III is tot en met 31 maart 2022 te bezichtigen in de Martinikerk aan de Martinikerkhof 3 in Groningen tijdens de openingstijden van de kerk. Meer info: https://margin-am.nl/h3 en www.martinikerk.nl.