Is schrijven jouw passie? Wil je vakantie vieren en tegelijkertijd creatief aan de slag? Iets nieuws leren, nieuwe mensen ontmoeten en even helemaal uit je dagelijkse leven ontsnappen? Dan is de 3-daagse Schrijfcursus van donderdag 29 t/m zaterdag 31 augustus tijdens de Quintus Summerschool écht iets voor jou!

 • AANTAL LESSEN

  1

 • STARTDAG EN TIJD

  Do 29 aug 10:30 - 15:30

 • LOCATIE

  Kampen

 • LESTIJD

 • PRIJS

  €200,00

Informatie

Tijdens deze 3-daagse vakantiecursus neemt docent Diana de Groot je mee naar inspirerende plekken in en om de historische Hanzestad Kampen. Maak kennis met de geschiedenis van de stad, haar inwoners, de natuurlijke omgeving en natuurlijk rivier de IJssel! Gedurende deze schrijfdagen creëer je een (persoonlijke of fictieve) held die de hoofdrol speelt in jouw verhaal, dat zich in Kampen (of een andere stad) afspeelt.

Door de diverse creatieve opdrachten krijg je handvatten aangereikt om op verhaal te komen. Je schrijft bijvoorbeeld naar aanleiding van indrukken, voorwerpen, een geur, herinnering, gevoel of ervaring. Schrijfregels laten we varen waardoor je minder hoeft na te denken, maar juist je hart laat spreken. De woorden komen dan vaak als vanzelf in een vorm bij elkaar. Er is volop ruimte om te schrijven en om ervaringen en teksten uit te wisselen in de groep.

Na drie zeer gevarieerde dagen (binnen en buiten) weet je waar je (schrijf)inspiratie vandaan kunt halen en heb je een kort (persoonlijk of fictief) verhaal geschreven. Uiteraard heb je een schat aan nieuwe en verrassende schrijftechnieken die je kunt toepassen.

Deze vakantiecursus Schrijven ‘Naar je roots’ past helemaal in het jaarthema van de stad ‘Terug naar Kampen!’

 

Programma

Dag 1: Creëer een held (donderdag 29 augustus 10.30-15.30 uur)
De eerste dag besteden we aan het kennismaken met elkaar en met de leidraad die we gaan gebruiken voor het schrijven: Reis van de Held van Joseph Campbell. We doen inspiratie op in het Stadsarchief van Kampen en beginnen met het creëren van een hoofdpersoon.

Dag 2: Creëer een decor (vrijdag 30 augustus 10.30-15.30 uur)
We gaan aan de slag met het verdiepen van je eerste opzet en creëren een achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt. We richten ons op zintuiglijk schrijven, om je verhaal beeldender en invoelbaarder te maken. We bezoeken een inspirerende plek in de natuur van Kampen en werken daar verder aan het verhaal of maken een nieuwe tekst.

Dag 3: Dialogen/conversaties schrijven (zaterdag 31 augustus 10.30-16.30 uur)
We werken verder of maken een nieuw verhaal. Vandaag richten we ons op de personages. Op basis van ‘toevallige’ ontmoetingen creëren we karakters (helden) in ons verhaal. We bezoeken de markt van Kampen en laten ons inspireren door de aanwezige bezoekers.

Aan het einde van de dag is er een borrel, krijg je de gelegenheid je verhaal voor te dragen en proosten we op je ervaringen van de afgelopen dagen.

 

Eten en drinken

 • Lunch, drinken en tussendoortjes worden verzorgd en zijn bij de prijs inbegrepen
 • Er is een borrel op de laatste dag (ook bij de prijs inbegrepen)

 

Tijden, prijs en aanmelden

De 3-daagse schrijfcursus ‘Naar je Roots’ is voor iedereen vanaf 21 jaar en ouder, zowel beginnend als meer ervaren. De tijden zijn van donderdag 29 t/m zaterdag 31 augustus 2024 (tijdens de Quintus Summerschool) van 10.30 tot 15.30 uur (zaterdag tot 16.30 uur i.v.m. de afsluitende borrel). De thuisbasis voor de schrijfcursus is kunstencentrum Quintus aan de Vloeddijk 38, vandaaruit bezoeken we verschillende inspirerende plekken in Kampen. Tip: er zijn pennen en papier beschikbaar maar werken in een eigen schrift of eigen laptop kan natuurlijk ook. De kosten zijn €200 p.p. (inclusief drinken, lunch en tussendoortjes) en er is plek voor 10 deelnemers.

 

Lees hier wat oud-deelnemers van de schrijfcursus vonden:

Ellen: ‘Fijn dat er meteen in het begin werd aangegeven dat we in een soort van ‘safe place’ bubbel zaten. Alles mag gedeeld, hoeft niet, en alles wat is gedeeld blijft onder de deelnemers. Dat gaf meteen een fijne veilige basis voor de overige dagen. Zo krijg je niet het gevoel dat je je in hoeft te houden. Er was ruimte om te leren van Diana maar ook van elkaar. De opdrachten waren op zichzelf heel leuk om te doen, maar ook daadwerkelijk nuttig. De combinatie met de uitstapjes in de omgeving van het gebouw was zowel fijn als leuk.’

Nelleke: ‘Top was dat Diana iedereen vrij liet in het wel of niet delen van wat je geschreven had en advies gaf waar ik mee verder kon. Ik leerde verschillende invalshoeken waardoor ik op nieuwe ideeën kwam. De kleine groep vond ik fijn en ook de lekkere lunches die elke dag voor ons klaarstonden.’

Docent(en)

VEELGESTELDE VRAGEN

Wanneer begint mijn cursus?

Hoe wordt mijn lesgeld geïncasseerd

Ik ga stoppen met mijn lessen. Hoe moet ik mij afmelden?

Heb je het antwoord op je vraag nog niet gevonden?
QUINTUS KAMPEN
038 33 71 200

INSCHRIJVEN

Ben je eruit? Inschrijven kan via onderstaande knop.

Inschrijven
GERELATEERDE CURSUSSEN

OOK INTERESSANT

Ontdek Grafiek; Los met Letters 16+

3 lessen

Een mooi boekje over, voor en door jezelf 16+

6 lessen

Ontdek Grafiek: Workshop Monotype

1 lessen

 • Voor elke portemonnee
  BETAALBAAR

 • Muziek, Dans, Theater, Kunst & Ambacht, Spelen met taal
  ALLES ONDER ÉÉN DAK

 • Voor iedereen van 0-99 jaar
  GASTVRIJ

 • Starten wanneer je wilt
  ONLINE / OFFLINE