Functie: Docent zang en dirigent

Wie ben ik?

Mijn naam is Marjo van Someren, geboren en getogen in Amersfoort. Daarna woonde ik in Amsterdam waar ik aan het conservatorium studeerde, met als hoofdvak zang. Sinds 2004 woon ik samen met mijn partner Bart Oenema in Kampen, waar we sindsdien leuke muzikale projecten hebben opgezet onder de naam ‘Muziek op Zolder’. Sinds 2018 werk ik bij Quintus als zangdocent.

 

Wat ik doe bij Quintus?

Bij Quintus heb ik een mooi stel zangleerlingen van alle leeftijden. Ook ben ik dirigent van het Quintus Maandagmiddagkoor en het Quintus Vrouwenkoor. Het Maandagmiddagkoor is een groep enthousiaste mensen waarmee we heel verschillend repertoire zingen: van volksmuziek tot wereldmuziek, van klassiek tot pop. Met het Vrouwenkoor zingen we klassieke stukken van componisten als Mendelssohn, Rheinberger, Fauré en Schubert, maar ook wat meer eigentijdse componisten als Cesar Bresgen en Günther Raphael. Het is een kamerkoor, de grootte varieert van 16 – 22 leden. De vrouwen zijn enthousiaste gevorderde zangers, die de kneepjes van het ensemble-zingen willen leren.

 

Wat is het allerleukste van mijn vak?

Dat het zo ontzettend divers is! Elke stem is uniek, daarom is elke les ook anders. Elke stem vraagt immers een andere aanpak. Ook het leiden van de koren is bijzonder omdat dan vele stemmen samen moeten gaan smelten, het moet mooi gaan klinken terwijl een ieder zijn eigen geluid meeneemt. Dat is een heel bijzonder proces. Het doorgeven van mijn kennis als zangeres en koorzanger vind ik daarbij wel het allermooiste.

 

Wat is mijn motto?

Zing je vrij, want door zingen gaat je adem stromen en daarbij komt energie vrij die hoorbaar is in klank en expressie. Zingen geeft lucht!!!

Met Marjo van Someren

Cursussen