Robert Cotterink (1951) is zoon van een beeldend kunstenaar. Zelf koos hij een andere richting en werkte onder andere als docent sportmanagement aan Hogeschool Windesheim. Toch lieten de beeldende kunsten hem nooit los. Sterker nog, ze vormen een spreekwoordelijke rode draad in het leven van Robert. En wat doe je dan na je pensioen? Juist. Schilderen. Nog meer schilderen!
“Ik ben de jongste uit een gezin van vijf, geboren en getogen in Voorschoten. Mijn vader was beeldend kunstenaar, docent tekenen en schilderen en had zijn atelier aan huis. Ja, dat is iets heel anders dan sportmanagement. Toch vormt kunst en cultuur een rode draad in mijn leven. Eigenlijk komt het door mijn schoonvader dat ik ben gaan schilderen. Tot mijn 30ste schilderde ik af en toe, maar mijn schoonvader (ook een hobbyschilder) vond dat ik iets met mijn creatieve talenten moest doen en moedigde mij aan om naar een schildercursus te gaan”, vertelt Robert, die zich destijds bij het toenmalige Celecentrum in Zwolle aanmeldde om bij verschillende docenten schilderlessen te volgen. “Wij woonden in die tijd in Zwolle-Zuid en op de basisschool van onze kinderen kreeg ik de mogelijkheid om één avond per week het handvaardigheidslokaal te gebruiken voor het organiseren van een eigen schildergroep. Onze buurman Lammert Steendam was docent ‘schilderen en tekenen’ aan de lerarenopleiding op Windesheim. Ik kon hem strikken om de lessen te verzorgen. Grappig: één van de eerste cursisten was mijn eigen schoonvader! Uiteindelijk werd het lokaal vanwege ruimtegebruik opgeofferd en heb ik zo’n 13 jaar lang wekelijks les gehad van Joepe Bos in haar atelier in Zwolle.”

‘Kunst doet iets met je’
Inmiddels wonen Robert en zijn vrouw alweer vijftien jaar in Kampen, waar een aantal jaren geleden ook dochter Maaike en schoonzoon Alioune zijn neergestreken. Alioune komt uit Senegal, is behalve danser en choreograaf ook beeldend kunstenaar en exposeert momenteel (onder andere) in Quintus. “Ja, het blijft maar terugkomen hè. Maar kunst doet ook iets met je. Als je eenmaal achter die schildersezel staat, ben je de wereld om je heen echt even helemaal kwijt. Ontspanning door inspanning, zeg ik vaak. En je bent nooit uitgeleerd, dat is zo boeiend. Ik schilder nu sinds een jaar of vijf bij docent Andrea Veldman in de maandagochtendgroep bij Quintus. Andrea is een kanjer. Veelzijdig, deskundig en – heel belangrijk – zeer betrokken bij haar cursisten. Zij heeft oog voor de individuele leerwensen en houdt daar ook rekening mee. Als je zelf even niet meer ziet waar je fout zit, heeft zij er zoveel oog voor dat je met een penseelstreek of een tip weer verder kunt. Ze is ook niet te bang om te zeggen: ‘Begin maar opnieuw’. Dat heb je soms nodig om verder te komen. Als cursisten inspireren en respecteren we elkaar ook. De één maakt wonderschone landschappen, de ander portretten of actuele onderwerpen. Daaronder zijn ook door de wol geverfde kunstenaars als Eize Koenen, een wandelende encyclopedie als oud-directeur van ArtEZ. Zijn verhalen zijn eigenlijk mini-masterclasses. Aan het einde van elke les bespreken we elkaars werk, geven we feedback en leren we dus ook van elkaar. Een soort vrije academie!”

Is het jaren geleden dat jij voor het laatst hebt getekend, geschilderd of aan beeldhouwen, keramiek of andere beeldende kunstvorm hebt gewerkt? Pak het weer op en ervaar hoeveel voldoening het geeft. Of heb je misschien nog nooit eerder iets creatiefs ondernomen maar wil je heel graag aan de slag? Er zijn beginnerscursussen tekenen, schilderen, edelsmeden, glas-in-lood, glasfusion, keramiek, paperart, fotografie en ambachtelijke druktechnieken als linosnede, etsen, zeefdruk en houtsnede. Kijk op hier voor het volledige cursusprogramma van kunst & ambacht of vraag een gratis proefles aan via info@quintuskampen.nl of tel. 038-3371200.