Het glasobject ‘De Bloemenschaal’ van Jeanette Oord uit Kampen was in de zomer van 2021 te zien in de jubileumexpositie ‘Glas blijft inspireren’ in het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Jeanette is al zo’n 10 jaar te vinden in de glaswerkplaats van Quintus en volgt daarnaast sinds enkele jaren de opleiding ‘Vormgeving Glas’ aan de Vrije Academie Nunspeet.

“Nee, ik heb geen kunstzinnige achtergrond”, lacht Jeanette Oord. “Tien jaar geleden wilde ik hobbymatig iets nieuws leren en kwam bij een glascursus van Quintus terecht. Ik begon met glasfusion. Toen mijn dochter voor een raam in haar huis zocht naar een glas-in-loodraam, heb ik die voor haar gemaakt. Sindsdien ben ik een beetje verslaafd aan het werken met glas. Het is heerlijk om te doen.” Inspiratie haalt Jeanette vooral uit de natuur. “Ik ben een tuinmens en houd erg van bloemen. Zo is ook het idee ontstaan om natuurlijke materialen – bloemen – te gebruiken. Ik probeerde verschillende soorten bloemen tussen glas te branden. Het wordt op 780 graden gestookt; het is echt een kunst om ze in het glas te vatten (zie foto’s hieronder). Maar de proefstukjes waren zó mooi, dat ik er iets mee wilde doen. Ik had nog een oude zilveren voet en kreeg zo het idee om er een schaal van te maken. De glasrondjes heb ik bekleed met lood en samen met glasdocent Chris aan elkaar gesoldeerd. Dat was nog een flinke klus.”

‘Glas blijft inspireren’
De hele zomer van 2021 was ‘De Bloemenschaal’ onderdeel van de landelijke jubileumexpositie van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG), een vrijwilligersvereniging die zich sinds 1986 inzet om glaskunst te vieren, te promoten en te bevorderen. “Sinds vorig jaar volg ik de opleiding ‘Vormgeving Glas’ aan de Vrije Academie Nunspeet en krijg les van Krista Israel. Vanwege de vele positieve reacties op mijn schaal durfde ik de gok te wagen deze in te zenden voor de jubileumexpositie, maar was compleet verrast toen mijn schaal uit bijna 200 inzendingen werd geselecteerd!” Samen met nog zo’n 70 andere glasobjecten van o.a. Krista Israel, Richard Price en Jacky Geurts, was ‘De Bloemenschaal’ te zien in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. “Naast mijn opleiding, ben ik nog steeds bij Quintus te vinden. Er zijn nog zoveel mogelijkheden en uitdagingen. Want glas blijft écht altijd inspireren.”