Een ‘ouderwetse nieuwkomer’ bij Quintus! Sinds kort is er in het orgellokaal een zogeheten Streichert huispijporgel te vinden, geschonken aan Quintus door Bert en Rina Schelhaas uit Kampen. Orgeldocent Jurjan Lipke is blij met de nieuwe aanwinst: “Nu kunnen orgelleerlingen zelf het verschil ervaren tussen het spelen op een elektronisch orgel dat hier al stond en dit ‘echte’ orgel, dus met orgelpijpen en winddruk.”

Bert Schelhaas en zijn vrouw Rina komen beiden uit Amsterdam en groeiden van huis uit op met orgelmuziek:  “Op zondagmiddag samen rondom het harmonium (traporgel) liederen zingen: echt jeugdsentiment. In de jaren zestig, zeventig kwamen deze huispijporgels op de markt. Ze waren erg in trek. Je kon ze op maat kopen: met één of twee klavieren, met of zonder pedalen. Dit huispijporgel paste perfect in ons huis in Kampen. Ik heb er zo’n twintig jaar lang met veel plezier op gespeeld. Omdat ik na al die jaren weer wilde overstappen naar een huispijporgel met twee klavieren, ontstond het idee om dit exemplaar te schenken aan een stichting of instelling zodat meer mensen er plezier aan kunnen beleven. Toen Jurjan Lipke contact opnam, was mijn besluit snel gemaakt. Ik heb een poosje fagotlessen gevolgd bij Quintus en mijn vrouw is er kind aan huis. Wij zijn heel blij dat leerlingen, en dan vooral kinderen en jongeren, nu orgellessen krijgen op ons orgel. Dat is goed voor de ontwikkeling van de orgelmuziek.”

Restauratie

Dat laatste is ook het doel van orgeldocent Jurjan: “Ik speurde al een tijdje op marktplaats naar een geschikt klein pijporgel voor mijn leerlingen. Het is dus extra leuk dat we er één in Kampen hebben gevonden. Het orgel moest nog wel worden opgeknapt. Een arbeidsintensieve klus. Met behulp van een subsidie van de stichting Het Grootburgerweeshuis heeft Sander van den Houten het orgel voor Quintus gerestaureerd. Sinds de zomer spelen onze orgelleerlingen nu op het pijporgel. Ja, dat is écht anders dan op een elektronisch orgel. Pijporgels, zoals in de kerken te vinden zijn, produceren hun klanken door de winddruk in de orgelpijpen. De aanslag van de toetsen en de klank zijn heel anders dan bij een elektronisch orgel. Bovendien kan ik de orgelpijpen eruit halen en zo veel beter uitleggen hoe een orgel werkt, bijvoorbeeld als hier schoolklassen komen voor muziekworkshops. En dit huispijporgel is uitermate geschikt voor het spelen en begeleiden van barokmuziek, dus ik hoop dat we er ook nog veel op zullen sámenspelen met viool, cello of blokfluit.”

Foto-onderschrift: Bert Schelhaas speelt graag nog een keer op zijn aan Quintus geschonken en inmiddels gerestaureerde huispijporgel.