‘Gevangen in plastic’. Dat is de titel van de Koppermaandagprent 2023 die maandag 9 januari – traditiegetrouw de eerste maandag na Driekoningen! – is gepresenteerd door collectief GrafiekNUL38. Deze inmiddels 3e uitgave van de Koppermaandagprent werd gemaakt door kunstenaar Mark van Waadenoijen en in de Quintus Grafiekwerkplaats door hem uitgereikt aan Geraart Westerink, Kamper stadsdichter, historicus en graficus.

Het thema van de Koppermaandagprent 2023 is geïnspireerd op de vervuiling van de IJssel met plastic. “Tijdens mijn dagelijkse wandeling met de hond langs de IJssel ben ik steeds weer teleurgesteld over de hoeveelheid plastic afval die ik daar aantref. We moeten stoppen met onze plastic verslaving!”, vertelt Waadenoijen over de inspiratie voor zijn linosnede in vier kleuren met de titel ‘Gevangen in plastic’. Speciaal voor de gelegenheid schreef stadsdichter Geraart Westerink een bijpassend gedicht (zie foto).

Traditie

Koppermaandag – ook wel Copper- of Koppertjesmaandag – is de eerste maandag na Driekoningen. Over de uitleg bestaan verschillende opvattingen. Feit is dat Koppermaandag al eeuwenlang een traditionele feestdag is voor de gilden van drukkers en uitgevers. Zij maakten een zogeheten Koppermaandagprent om het nieuwe jaar in te luiden. Tegenwoordig is Koppermaandag vooral een mooie traditie binnen de grafische industrie. Vroeger werd de opbrengst verbrast maar in dit geval wordt de opbrengst gebruikt om deze traditie voort te zetten en komt het ten goede aan nieuwe grafiekprojecten.

Grafiekwerkplaats Quintus

In 2021 werd de traditie van Koppermaandag nieuw leven ingeblazen vanuit de Grafiekwerkplaats van Quintus. Mark van Waadenoijen van GrafiekNUL38 vervaardigde deze derde editie van de Koppermaandagprent. GrafiekNUL38 is een collectief van grafische kunstenaars en makers, actief sinds 1 januari 2022 in Kampen, waarvan de leden veelal werkzaam zijn als kunstenaar of docent. De Koppermaandagprent is voor 85 euro verkrijgbaar via GrafiekNUL38.