Sinds september 2017 heeft de gemeente Kampen een eigen Stadsorganist in de persoon van Ab Weegenaar. Een (ere)functie die in het leven is geroepen om de orgels, de orgelmuziek en de prachtige kerken van Kampen meer bekendheid te geven en nog meer mensen daarvan te laten genieten!

 

Kampen heeft haar inwoners en bezoekers veel te bieden. Tijdens de Hanzedagen 2017 liet Kampen zich zien als een hartelijke Hanzestad. Maar onze stad heeft ook een flinke staat van dienst als muziekstad. De gemeente staat bol van muziekverenigingen, koren, bands en orkesten en heeft een rijke traditie van muziekeducatie binnen haar grenzen, waarbij Quintus een centrale rol mag vervullen. Kampen is bovendien vele bijzondere orgels en dito kerken rijk en is een bakermat van orgelmuziek met een rijke geschiedenis als het gaat om organisten, die als professional of in hun vrije tijd, de vele Kamper orgels bespelen.

 

Om de orgels, de orgelmuziek en de prachtige kerken van Kampen meer bekendheid te geven en meer mensen hiervan te laten genieten, heeft de gemeente Kampen in samenwerking met Quintus de (ere)functie van Stadsorganist ingesteld. Ab Weegenaar vervult deze rol als ambassadeur van de orgels en orgelmuziek; niet alleen in Kampen, maar soms ook in Wilsum, IJsselmuiden of Zalk. Zo verzorgt hij orgelbespelingen bij officiële gelegenheden, geeft orgelconcerten en organiseert een (jaarlijks) orgelevenement in de Bovenkerk, soms ook in samenwerking met internationale contacten, zoals met de Hanzesteden. “Educatie vind ik een essentieel onderdeel van de functie van Stadsorganisat: schoolkinderen een orgel laten bezoeken en ze uitleg geven hoe zo’n groot instrument werkt”, aldus Weegenaar.

Dr. Frits Zwart, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici, juicht de komst van Stadsorganisten toe. “Veel kerken gaan dicht. De vraag is wat er dan met de orgels gebeurt. Het is dan mooi als een gemeente iemand aanstelt die in dat gat springt. Niet alleen als ‘onderhoudsmonteur’ om de orgels in goede staat te houden, maar om ook het orgel weer te promoten en dichter bij de mensen te brengen.” De benoeming van Ab Weegenaar als Stadsorganist in september 2017 is gefilmd door RTV IJsselmond en hier te zien.