Functie: Docent klavecimbel

Wie ik ben?

Ik ben Hanneke van der Harst, docent klavecimbel en barokensemble. Aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle ben ik afgestudeerd voor blokfluit bij Dorothea Winter en klavecimbel bij Chris Farr. In 1995 kwam ik bij Quintus (toen nog Gemeentelijke Muziekschool) in dienst: ruim 25 jaar geleden en nog steeds geniet ik enorm van dit werk!

 

Wat ik doe bij Quintus?

Naast de individuele klavecimbellessen, werk ik met ensembles die muziek uit de renaissance en barok spelen. We werken aan samenspel en uitvoeringspraktijk. De barokensembles bestaan uit diverse blaas- en strijkinstrumenten en zangers. Alle ensembles worden begeleid op klavecimbel. Een paar keer per jaar laten we van ons horen, bijvoorbeeld tijdens het jaarlijkse barokconcert in de Lutherse Kerk in de zomer.

 

Wat het allerleukste is van mijn vak?

Samen muziek maken! Dat geeft veel stimulans en zowel de leerlingen als ikzelf beleven er veel plezier aan. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Sommige leerlingen spelen al jaren in hetzelfde ensemble. Ik vind het heerlijk om kennis over te dragen en samen naar een mooi eindresultaat toe te werken, zonder dat er al teveel druk op staat. Een goede sfeer is erg belangrijk.

 

Wat is mijn motto?

Muziek maken is meer dan foutloos spelen! Ik houd mijn leerlingen altijd voor dat alleen noten foutloos spelen, niet het belangrijkste is. Het gaat om het vertellen van een muzikaal verhaal. Dat er dan wel eens een foute of valse noot tussen zit, is minder belangrijk.

 

Met Hanneke van der Harst

Cursussen