Functie: Docent accordeon en trekharmonica

Wat ik bij Quintus doe?

Mijn naam is Karin Kuiper, ik geef bij Quintus accordeon- en trekharmonica-les aan leerlingen in alle leeftijden vanaf ongeveer zeven jaar. Het accordeon is een enorm veelzijdig instrument, geschikt voor alle muziekstijlen: van klassiek tot pop en van jazz tot volksmuziek. Je kunt er solo op spelen, maar het past qua klank ook bij allerlei andere instrumenten om samen te spelen. De trekharmonica is een wat kleiner kastje waar je toch fantastisch mooie muziek uit kunt halen. Een trekharmonica werkt iets anders dan een accordeon. Het grootste verschil is dat een trekharmonica ‘wisseltonig’ is: bij het in- en uitgaan van de balg heb je een andere toon onder dezelfde knop.

Naast de lessen, begeleid ik klezmerensemble Mishmash en het Keltisch ensemble Gaelic Wink. Ik vind het belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier, niveau, talenten en inbreng mee kan spelen in de ensembles. Met beide ensembles probeer ik zoveel mogelijk leuke, mooie en bijzondere projecten te draaien. Dat kan van alles zijn. Van een Ierse sessie, voorstellingen met een verhalenvertelster tot een wens in een hospice.

 

Wat is het allerleukste van mijn vak?

Het samenspelen in ensembles en orkesten. Samen muziek maken, iets moois neerzetten, plezier hebben. Toen ik zelf nog les had op de muziekschool zat ik in het Balkanorkest waar we voor kleine gezelschappen tot volle zalen speelden. Dat was fantastisch om te doen!

 

Wat is mijn motto?

Iedereen krijgt de mogelijkheid om te groeien. Dat loopt als een rode draad door al mijn individuele en groepslessen. Je ben nooit te oud om nog iets te leren!

Met Karin Kuiper

Cursussen