Functie: Theaterdocent

Wat ik doe bij Quintus?

Mijn naam is Ruth Appelo, woonachtig in Blokzijl en sinds januari 2018 als theaterdocente werkzaam bij Quintus. Elk jaar krijg ik scholen aangewezen waar ik het gehele schooljaar theaterlessen mag verzorgen. Daarnaast verzorg ik workshops voor bijvoorbeeld kinderfeestjes, de Summerschool of CKV-dagen. Theater is echt mijn passie! Ik ben van mening dat cultuureducatie belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Meer aandacht voor cultuureducatie binnen de scholen, niet af en toe of even voor de ‘leuk’. Ieder mens heeft een creatief vermogen en het is belangrijk dat er kansen worden aangereikt om dit te ontwikkelen.

 

Wat het allerleukste is van mijn vak?

Als kind namen mijn ouders mij regelmatig mee naar het theater. Ik vond het heerlijk! De gebeurtenissen op het toneel haalden je even uit de werkelijkheid en je kon je laten meeslepen in een fantastisch verhaal. Werken met theater vergroot het verbeeldend vermogen en stimuleert het creatieve denken. Het werken met kinderen heeft altijd mijn voorkeur gehad, omdat ze spontaan en ontdekkend bezig zijn de wereld om zich heen te verkennen. Kinderen leren door het werken met theater beter kijken, ontdekken hun eigen talenten, ze leren hoe je voor een groep staat, met elkaar kunt samenwerken, beter vragen kunt stellen en luisteren. Naast het aanleren van theoretische vaardigheden is het belangrijk deze aan te vullen met creatieve vaardigheden, zoals het kritisch denkvermogen en buiten de kaders denken. Allemaal essentiële vaardigheden die je ook kunt toepassen bij andere vakken.

Tijdens de lessen is er altijd wel een moment waarbij ik word verrast, de slappe lach krijg of emotioneel geraakt ben. Ik kan me altijd laten verrassen door mensen die spontaan het maximale uit zichzelf halen. Ik vind het belangrijk dat er een plek is die beschutting geeft en waarbij ruimte wordt gecreëerd om jezelf te ontplooien, waarbij je je durft open te stellen en leert je fantasie in te zetten tijdens het spel.

 

Wat is mijn motto?
‘Verbeeld – Verrijk – Verwonder’.

Met Ruth Appelo

Cursussen