Het is één van de pronkstukken uit de kinder- en jongerenexpo ‘Wat je droomt, ben je zelf’: de in het jongerenatelier door Ninna beschilderde galajurk. “Het is een prachtige donkerblauwe jurk die ik maar één keer naar een schoolgala had gedragen en daarna in de kast was beland. Ik houd van het werk van Van Gogh en de kleur was perfect als ondergrond voor zijn schilderij De Sterrennacht. Zo is het idee ontstaan.” Een verhaal over creativiteit en doorzettingsvermogen.

Ninna is geboren met het hypermobiel Ehler-Danlos syndroom (hEDS), een erfelijke aandoening van het bindweefsel. Daarnaast werd enkele jaren geleden bij haar de auto-immuunziekte Hashimoto vastgesteld, waarbij het afweersysteem de schildklier aanvalt met bepaalde stoffen. “Aan de buitenkant zie je niet dat ik ziek ben, maar in de praktijk heb ik met veel beperkingen te maken. Als kind al had ik regelmatig allerlei gewrichten uit de kom. Verder heb ik een minder goede motoriek en ben ik vooral heel snel uitgeput. Sinds een jaar gebruik ik bijna dagelijks een rolstoel”, legt Ninna uit. Toch is ze – als het lichamelijk lukt – wekelijks in het Quintus Jongerenatelier te vinden. “Toen we tijdens de coronapandemie online les hadden op school, was ik op zoek naar een hobby buiten de deur. Ik was altijd erg creatief en wilde iets met tekenen gaan doen. Bij Quintus ontdekte ik het Jongerenatelier Kunst. Ik vond het best eng die eerste les, maar werd door de docent en de andere jongeren direct opgenomen in de groep.”

Vrijheid

Na het behalen van haar TL-diploma op het Almere College koos Ninna voor de opleiding mediavormgeving bij Landstede MBO. “Ik behaalde mijn TL-diploma middenin coronatijd dus er was geen gala. Maar een jaar later mocht ik met een vriendin mee naar haar gala en kocht speciaal daarvoor een prachtige donkerblauwe galajurk. Zo’n kledingstuk draag je eigenlijk maar één keer, een beetje zonde. Toen popte De Sterrennacht van Van Gogh in mijn hoofd. Ik houd van het werk van Van Gogh en de kleur van de jurk was dé perfecte achtergrond. Mijn docent in het jongerenatelier vond het een heel goed idee en samen bedachten we een plan. Ik begon met een schets van krijt op de jurk. Daarna heb ik alle onderdelen die geel of felgekleurd moesten worden, eerst wit geverfd. De uiteindelijke kleuren zijn een mengsel van textiel- en acrylverf. Door mijn ziekte heeft het wel lang geduurd voordat de jurk af was; bijna twee jaar. Vanwege mijn gezondheid moet ik voorlopig stoppen met mijn opleiding en kon ik de afgelopen periode ook niet altijd bij het jongerenatelier zijn. Andere jongeren uit het atelier hebben me daarom geholpen om het laatste stukje van de jurk af te krijgen vóór de opening van de expositie. Superlief! Toch probeer ik zo vaak mogelijk naar de lessen te komen. Het jongerenatelier betekent voor mij een stukje vrijheid. Vrijheid om te experimenteren met kunst maar ook om gewoon te kunnen kletsen en omgaan met leeftijdsgenoten. Of ik trots ben op de jurk? Na de expositie ga ik checken of ik ‘m nog pas en wil dan heel graag foto’s laten maken van mezelf in de jurk want ik ben echt trots op het eindresultaat!” De jurk en alle andere kunstwerken uit onze kinder- en jongerenateliers zijn nog te bezichtigen tot en met vrijdag 26 april op de begane grond van het Quintusgebouw aan de Vloeddijk 38 tijdens de openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 22.00 uur.